Srečanje predšolskih in šolskih otrok PD MDO Podravja in Pomurja 2009

Pokrajinski odbor mladinskih odsekov MDO Podravja in MDO Pomurja je tudi letos pripravil srečanje za svoje najmlajše člane. Planinsko društvo Cirkulane je prevzelo odgovorno nalogo organizatorja srečanja predšolskih in osnovnošolskih otrok planinskih društev medobčinske organizacije društev Podravja in Pomurja, ki smo ga organizirali po Mustrovi poti.

Odločitev o organizaciji srečanja je »padla« lani novembra na srečanju metrojev in načelnikov mladinskih odsekov, ki ga je organiziralo naše društvo. Če se malce pošalim, smo verjetno omenjeno srečanje tako dobro organizirali, da so si udeleženi zaželeli naše družbe še kdaj. Z gotovostjo pa trdim, da sva takrat s mentorico mladinskega odseka našega društva, Majo Tašner, pregovorno haloško odprtost in gostoljubnost želela pokazati še komu. Predlagala sva pohod po Mustrovi poti. Vedela sva, da lahko računava na Milana Voglarja lastnika Športno rekreacijskega centra Šumica, ki je bil pobude vesel in je aktivno sodeloval pri pripravi srečanja. Nekatere podrobnosti pa smo dorekli še z vodnikom Vladom Fridlom ob pohodu po Mustrovi poti ob kulturnem prazniku.
Nekje vmes smo se srečali Primož, Urška in jaz še na neformalnem sestanku kjer smo »premleli« lansko srečanje in si razdelili naloge za pripravo letošnjega. Saj veste – razpis, promocija, kontaktne osebe, roki za prijavo…

Prihod Mustrova 28.03

Pa se je začelo. Sobotno jutro, 28. marec 2009. Prvi pohodniki so se prikobacali iz avtobusov kmalu po pol osmi uri. Pravo veselje je bilo pogledati te male zvedave obraze, na katerih se je še poznal primanjkljaj pripadajočega sobotnega poležavanja. A so se kaj hitro razživeli in napolnili okolico z

igrivostjo in navihanostjo. Kakor hitro so se zbrali vsi udeleženci je predsednica našega društva pozdravila prisotne, vodnik Vlado Fridl je podal napotke za pohod, Milan Voglarnekaj osnovnih podatkov o znamenitem rojaku Mikiju Mustru, načelnica mladinskih odsekov MDO Podravje Urška Kocbek pa je v najinem imenu predlagala začetek pohoda. Predlog je bil »soglasno sprejet« in skupine so se odpravile na pohod.

Pohod Mustrova 28.03

Pohoda so se udeležili predšolski in osnovnošolski otroci Planinskega društva Fram, Akademskega planinskega društva Kozjak iz Maribora, Planinskega društva Hakl iz Svete Trojice, Planinskega društva Gornja Radgona, Planinskega društva Murska Sobota Matica, Planinskega društva Oplotnica in domačega Planinskega društva Cirkulane.

Kljub temu, da je pohod dolg kakšnih sedem kilometrov in da traja več kot dve uri in pol so se mladi nadebudneži pod vodstvom svojih vodnikov, mentorjev, staršev pa še kakšen dedi in babica sta se našla v tej pisani druščini pogumno podali na pot. Ne samo, da so se pogumno podali na pot, vsi so pohod tudi opravili, kljub nekoliko hladnejšemu vetrovnemu dnevu. Ob povratku na zbirališče so žigosali dnevnike, nekateri nabavili ličen vodnik-dnevnik Mustrove poti in si prislužili značko poti. Ogledali so si bogato zbirko stripov, karikatur, pobarvank… avtorja Mikija Mustra o katerem jim je z veseljem veliko povedal Milan Voglar. Druge je zanimala arhitektura brunarice, nekatere razstavljeni predmeti iz življenja haloškega človeka nekoč, tretje pa športni rekviziti, ki jih v rekreacijskem centru Šumica ne manjka.

Pohodniki Mustrova 28.03

Po krajšem oddihu in kramljanju pa smo izpeljali še športno-družabne igre, kot si jih je zamislila Silva iz PD Slovenska Bistrica. Otroke smo po žrebu razdelili v skupine s desetimi člani, tako, da so bile ekipe sestavljene iz otrok različnih društev. Sledile so igre: kolona, ki se premika do cilja tako, da držiš predhodnika za gleženj, tisti za tabo pa tebe. Pa prenos kamna na nartu noge do cilja pa skok v daljavo, pri čemer je ob doskoku obvezen Tarzanov krik, na doskok stopi sotekmovalec in skoči naprej…zmaga ekipa, ki naredi najdaljši skok. Seveda je po vsaki tekmi potrebno tudi razglasiti zmagovalca in zmagali so…VSI! Tako je tudi prav.

Čeprav malo utrujeni smo se vendarle morali posloviti, nekatere je čakala še dolga pot proti domu. Verjamem, da smo vsi odnesli iz srečanja lepe spomine in, da se bomo takih srečanj še radi udeleževali. Čeprav organizacija takega srečanja vzame veliko časa in truda in ti naloži breme odgovornosti bomo v društvu zagotovo še pripravljeni kdaj preveti takšno nalogo-kjer je volja tam je pot.

Prav je, da se zahvalim še mojim prijateljem iz Planinskega društva Cirkulane za pomoč, pri organizaciji srečanja. Predsednici društva Darki, za ureditev potrebnih formalnosti in ureditev »okrepčevalnice« na Gradiškem Humu, Slavici in Dragici za pomoč pri razdeljevanju okrepčila. Viliju, Milanu in Jožu za vodenje skupin in seveda Juliji, Klari, Valeriji, Valentini, Deji, Nini, Nuši, Vanji, Primožu, Andreji, Žanu, Petru, Urošu, članom mladinskega odseka, ki ste se udeležili pohoda – bili ste odlična družba.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Mladi planinci, Pohodi in potepi, Srečanja. Zaznamek za trajno povezavo.