Ogledni pohod na Ivanščico

Na velikonočni ponedeljek, 6. aprila 2015, smo naredili ogledni pohod na Ivanščico (1060 m.n.v) v sosednjo Hrvaško. Zbrali smo se pri šoli v Cirkulanah od koder smo nadaljevali čez mejni prehod Cvetlin mimo Trakoščana v Hrvaški Ivanec. Od tu naprej do parkirišča v idilični vasici Prigorec, pod vznožjem Ivanščice, kjer je urejeno parkirišče, ki je bilo na ta dan dodobra polno. Kar nekaj pohodnikov smo srečali pri vzponu, še več pa ko smo se vračali v dolino. Očitno nismo bili edini, ki smo čutili potrebo po »kurjenju« odvečnih kalorij po prazničnih dnevih.

dscn0259

Izbrali smo pot preko Konja. Pot na vrh preko Konja je nekoliko zahtevnejši vzpon. Sestoji se iz treh delov: vzpon na Malega konja, vzpon na Velikega konja, ter vzpon na sam vrh Ivanščice. Na poti ni posebno urejenih počivališč, ni virov vode. Trasa je dobro markirana po vsej dolžini. Žal je vse preveč tistih, ki z bližnjicami povzročajo škodo na gozdnih tleh in negirajo delo markacistov.

Vznožje Ivanščice je bilo objeto v sončen pomladanski dan. Vreme med vzponom je začelo kazati drugačen obraz. V zgornji četrtini poti je še vedno sneg in mrzel veter, ki planinca opomni na nujnost rezervnih oblačil v nahrbtniku.

V polnem Pasaričevem domu smo se ogreli in okrepčali in se polni lepih vtisov vrnili na izhodišče.

Nekaj slik iz oglednega pohoda

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Pohodi in potepi. Zaznamek za trajno povezavo.