Ekskurzija v okviru projekta HR007

Sobota, 9. junij, leta gospodovega dva tisoč in osemnajst… malo pod vtisom besed zgodovinskih likov grofa in grofice Sauer iz Borla sem to napisal. Zbrane sta pozdravila in nagovorila zgodovinska lika – grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z gradu Borl v govorici preteklega časa in z izbranimi besedami, ki nam dajo misliti danes.

Program ekskurzije udeležencev projekta Haloški radovedneži se je začel na gradu Borl. Še sreča, da člani in simpatizerji Društva za oživitev gradu Borl skrbijo za ta, žal premalo izkoriščen, pomnik preteklosti. Po omenjenem nagovoru smo si – koliko je pač to možno, ogledali grad Borl. Žal smo si lahko ga ogledali le od zunaj oziroma le od daleč.

Našo pot smo nadaljevali v Gorišnico kjer smo si ogledali več kot tristo let staro ohranjeno Panonsko domačijo. Gre za Dominkovo domačijo za katero skrbi Društvo upokojencev Gorišnica. Vodička, nas je popeljala skozi zgodovino domačije, opisala življenje v preteklosti, v takšni s slamo kriti cimprani hiši. Poleg stanovanjskega dela pa smo si ogledali tudi gospodarski del domačije, ohranjena orodja in preproste stroje na ročni pogon, ki so služili za pridelavo hrane za ljudi in za vzrejo živine.

Sledila je še vožnja do restavracije kjer smo imeli kosilo in tako se je naša ekskurzija, ki bo vsem ostala v lepem spominu, iztekla.

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Pohodi in potepi, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.