Od zrna do kruha

Tema naravoslovnega dne je od Zrna do kruha. Zadali smo si nalogo, da bomo o opravilih vezanih na setev, žetev, mlatev, mletje in peko kruha poizvedeli čim več. Predvsem pa se bomo pustili poučiti od starejših sorodnikov in občanov, kako se ta dela opravljali nekoč.

Najprej sem malo pobrskal po spletnih straneh, ja saj vem grda navada ali že skoraj razvada. Sem pa včasih kar prijetno presenečen saj sem na spletni predstavitvi vasi Formin, mimogrede rojstni vasi moje mame, našel fotografijo svojih sorodnikov pri žetvi.

Žetev nekoč

Sliko v malo boljšem stanju premorem tudi sam, zato jo dodajam.

Žetev

Kdaj je fotografija nastala ne vem, po moji oceni leta 1962. Vüjec in vüna, kot so me navadili reči, bratranca in sestrična… pa nekaj oseb, ki jih ne prepoznam in najstarejša oseba na sliki – moj ded, Lesarov ata.

Žetev

Tudi učenci so se potrudili. Večina jih je vestno izpolnila vrašalnik s pomočjo svojih starejših sorodnikov. Nina in Blaž sta prispevala še nekaj slikovnega gradiva, posebej pa smo bili veseli Tadejeve babice in Blaževe sorodnice, ki sta nas vsaka po svoje popeljali v preteklost in nam opisali kako so pridelali “ljubi kruhek” nekoč.

Veliko vam še bomo povedali in opisali na tem blogu o dogajanju na našem naravoslovnem dnevu, ampak sedaj smo na počitnicah, zato obiščite to spletišče še kdaj in izvedeli boste več.

(Skupno 349 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Dnevi dejavnosti, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.