Medvednica

Ko se mi je v soboto že zdelo, da bo prihajajoča nedelja spet običajni preplet gospodinjskih opravil, kuhanja goveje župe, in … me je med srebanjem popoldanske kave iz cone smiljenja samemu sebi odrešil klic: “Bi šel jutri poleg na Peco?”

Namesto, da bi hvaležno sprejel odrešitev, sem se raje malo pogajal – ali ne bi raje šli kam drugam. In glej ga zlomka, celo uslišan sem bil. In tako smo pičili na Medvednico v neposredni bližini severnega dela Zagreba, z najvišjim vrhom Sljeme, 1030 m nadmorske višine.

Zjutraj smo se Zlatko, Milan in sam spokali v Aljažev avto in odpeljali proti meji. Po avtocesti do Zaboka in nato proti Stubici do naseja Pila. Izbrali smo pot pod številko 39., ki ima najbolj atraktiven del v predelu s kamnitimi stopnicami in obema podzemnima votlinama.  Ob čvekanju, ogledovanju prebujajoče narave, “žabje svadbe” in ostalih lepot… smo kmalu ugotovili, da nekaj ne štima in, da smo na poti številka 41. Ja kaj češ, malo “okoli riti v žep” se temu reče in kake tričetrt ure hoje več smo potrebovali do stolpa oz. vrha imenovanega Sljeme. Na vrhu množica ljudi, od nedeljskih sprehajalcev, do pohodnikov naše sorte, smučarjev in borderjev, do tistih ki so se udeležili nedeljske maše v bljižnji cerkvi. Zanimivo in verjetno možno le v tem letnem času.

Pred spustom v dolino smo rekli, da si atraktivno votlino in stopnice moramo ogledati. Največkrat na drevesu piše 500 in Horvatovo stubište, pa mo si mi “modri Janezi” tistih 500 predstavljali kot 500 metrov. Šele pozneje, ko smo stopnice in votlino našli dojeli, da gre za 500 stopnic. Zares impozantno kaj lahko naredi le en človek in kašne čudovite stvari naredi narava. Vredno ogleda.

Pri sestopu smo tudi našli mesto kjer smo zgrešili pot, ampak “konec dober-vse dobro.” Nenazadnje, smo naredili krožno pot in imamo boljšo predstavo o poteh, ki vodijo na Sljeme. Sicer pa bomo pohod dali v prihodnji plan in takrat bomo lahko skupaj doživeli ta lep košček sosednje Hrvaške.

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Pohodi in potepi. Zaznamek za trajno povezavo.